Robot collega verlaagt werkdruk in de zorg

Bright Cape heeft, binnen een Europees EIT Digital innovatieconsortium, een robot-zorg-collega ontwikkelt om de werkdruk in de zorg te verminderen en de zorgkwaliteit te borgen. SARA, heet die collega. SARA staat voor Social & Autonomous Robotic health Assistant. SARA werkt al in twee Nederlandse zorginstellingen. De resultaten tot nu toe zijn zo bemoedigend dat SARA doorgaat als startup.

De vergrijzing stelt de Europese maatschappij voor uitdagingen. Het aantal ouderen en het aantal ouderen met (chronische) ziektes neemt toe terwijl tegelijkertijd zorginstanties en ziekenhuizen kampen met personeelstekorten en zware werkdruk. “In deze problematiek is het nodig om niet steeds maar harder te werken, maar juist slimmer”, zegt Emmy Rintjema, activity leader SARA van Bright Cape.

SARA als innovatie activiteit
SARA is dit jaar als EIT Digital innovatieactiviteit ontwikkelt binnen een consortium van EIT Digital partners: Bright Cape, Forum Virium Helsinki, GIM Robotics uit Finland en Curamatik en de Technische Universität Berlin uit Duitsland. In 2020 gaat SARA verder als startup SARA, een spin-off van Bright Cape die tevens het consortium leidt. “Wij geloven dat robots een grote bijdrage kunnen leveren aan de gezondheidszorg. Zij kunnen samenwerken met zorgprofessionals en daardoor de werkdruk verlagen”, zegt Rintjema.

Pilot
Dat dit werkt, blijkt uit een pilot bij Zorggroep Elde Maasduinen en een verpleeghuis in Finland die als testlocaties zijn betrokken bij de SARA-ontwikkeling. “SARA is nu nog in een prototype versie die we samen met woonzorgcentra aan het fine tunen zijn. We bootsen het werk van een zorgprofessional na en testen de functionaliteiten”, zegt Bright Cape’s projectmanager.

Werkdruk verlaagd
De resultaten van de pilot zijn uiterst positief, constateert Rintjema. “Professionals ervaren dat SARA inderdaad hun werkdruk kan verminderen. Zorgprofessionals zetten SARA aan het werk bij bewoners zodat zij de handen vrij hebben voor de zorg voor andere bewoners.

Dementie
De belangrijkste les is volgens Rintjema dat het systeem een ideale aanvulling kan zijn voor ouderen zorg en vooral voor mensen met dementie. De SARA-robots kunnen interacteren met de patiënten, zoals verhalen voorlezen, filmpjes laten zien, woordspelletjes doen of muziek voordragen. Ook kunnen zij met de zorg cliënten eenvoudige conditie bevorderende oefeningen doen. “Mentale en fysieke stimulatie heeft een positief effect op het vertragen van het ziekteproces van dementie.”

Interesse
Zorggroep Elde Maasduinen is tevreden over SARA. Die gaan haar volgend jaar weer afnemen, zegt Rintjema. Die tevredenheid heeft er ook toe geleid dat een andere SARA-robot bij TanteLouise in Bergen op Zoom aan de slag is gegaan. Volgens Rintjema leiden de positieve ervaringen van deze zorginstellingen tot nog meer interesse van ook andere zorginstellingen.

Robots in de zorg
Het concept van robots in de zorgsector is niet nieuw. De meeste van die robots zijn alleen niet in staat om zelfstandig te functioneren. SARA kan grotendeels autonoom handelen. Dankzij het systeem SARA Home kunnen zorgprofessionals bijvoorbeeld de input van een zorgleefplan vanuit het patiëntendossier uploaden naar SARA. Zo weet SARA dat de ene patiënt liever verhalen hoort en een andere patiënt muzikale stimulatie nodig heeft. Daarbij kunnen zorgprofessionals activiteiten toevoegen. SARA kan per woonzorgcentrum anders worden ingesteld. In het woonzorgcentrum in Kaatsheuvel is SARA gevoed met verhalen over De Efteling, zodat de zorgbewoners zo herinneringen kunnen ophalen. SARA kan ook een patiënt vragen hoe het gaat en die feedback terugkoppelen aan zorgprofessionals. Die kan dan meteen acteren als SARA een signaal ontvangt dat iemand meer pijn ervaart dan normaal.

Toekomst
SARA richt zich in eerste instantie op de Nederlandse zorgmarkt. Aangezien Bright Cape volgend jaar zelf de Britse markt opgaat, krijgt SARA dan een Engelstalig zusje. Daarna zal SARA-familie kunnen uitbreiden naar Duitsland en Finland, de landen waar de consortiumpartners zitten.
De focus van SARA ligt nu vooral op de ouderenzorg. Die kan in de toekomst uitbreiden naar de ziekenhuiszorg. Voorlopig richt de ontwikkeling zich op het perfectioneren van SARA, zegt de projectleider. “We willen de interactie vloeiender maken en we willen onderzoeken of en hoe we SARA zelfstandig kunnen laten

NOS Journaal
Dit bericht zorgde ervoor dat zowel het NOS Jeugdjournaal als het NOS 20.00 uur journaal aandacht hadden voor SARA. Dat is toch een mooie mijlpaal voor deze kersverse startup!

https://nos.nl/artikel/2310171-zorgrobot-houdt-ouderen-gezelschap-ik-vind-d-r-heel-lief.html


Terug naar nieuwsoverzicht