De voordelen van een stevig fundament

Eén van de pijlers van GGD Investments is een stevig fundament. Vionq besteedt hier veel aandacht aan. Hierdoor had het bedrijf op 8 januari dit jaar de AV staan en deponeerde het op 10 januari haar cijfers. Financieel directeur Barry Meerten: “Een stevig fundament betekent voor mij: je basis op orde hebben. Je datastroom en kwaliteit in de keten – klant tot klant – strak hebben staan. Door de operationele processen binnen je organisatie goed te organiseren en te automatiseren, kun je direct ingrijpen wanneer er een kink in de kabel komt.”

Barry vervolgt: “Bij Vionq hebben we onze basis op orde. Hierdoor weten we precies hoe we ervoor staan en kunnen we kort op de bal spelen. Dit doen we ook voor onze klanten. We geven tijd terug aan ondernemers door ook hun basis op orde te brengen.”

Als financieel directeur kijkt Barry niet alleen naar de euro’s, maar naar alle data binnen het bedrijfsproces – van sales tot bankmutatie. “Hierdoor weet ik bijvoorbeeld waar een bepaalde boeking vandaan komt en kan ik beter sturen. De euro’s die uiteindelijk verdiend worden zijn een logische afgeleide van de operationele data. Ik word niet verrast.”

Op 1 januari de jaarcijfers klaar
Een uitkomst van deze manier van werken, is dat op 1 januari de jaarcijfers klaar zijn en bij de start van elke nieuwe maand de maandcijfers van de afgelopen maand. “Als je de basis op orde hebt, is dat helemaal niet moeilijk”, zegt Barry. “Zorg ervoor dat je maandelijks tijd inplant voor je maandafsluiting en schoon medio december je balans op. De jaarafsluiting is dan niet anders dan een maandafsluiting.”

Sturen op je cijfers
Het snel afronden van maand- en jaarrapporten heeft veel voordelen. “Het geeft rust”, vertelt Barry. “Je weet hierdoor direct wat je hebt verdiend. Het is zonde om in juni nog bezig te zijn met de cijfers van het vorige jaar. Dan focus je op het verleden. En met het verleden verdien je geen geld. Bovendien: hoe kun je goed sturen op de toekomst wanneer je aan het eind van de maand de cijfers van de vorige maand nog niet hebt?”

“Hoe sneller de maand- en jaarcijfers op orde zijn, hoe meer tijd je kunt stoppen in de toekomst. En daar is de winst te behalen. Daarbij zijn de rapporten zelf misschien niet zo interessant, maar het behaalde resultaat wél. Dit laat zien of het sturen van de toekomst effect heeft gehad. Bij Vionq is dat zeker het geval: onze omzet groeide afgelopen jaar met 33 procent en de winst met maar liefst 450 procent!”


Back to news archive